Over de Woonboerderij 2018-06-12T21:23:30+00:00

woonboerderij

Droomhuis

In 2009 hebben Joep en ik elkaar leren kennen. Na een jaar gingen we samenwonen in het appartement van Joep op de Vleutenseweg. Met zijn tweeën hebben we een reis van drie maanden gemaakt met een campertje door Europa. De vrijheid die we toen ervoeren van het hebben van een lege agenda en het genieten van het leven buiten gaf ons het inzicht van een andere kwaliteit van leven. Uit de drukte van de stad de natuur in. Waar je alle seizoenen totaal bewust kunt mee maken. Na een zoektocht (getipt door onze aankoopmakelaar) kwamen we terecht in Werkhoven. Het regende en de lucht was donkergrijs. Op dat moment zwanger van ons eerste kindje zag ik het niet echt zitten om het grote donkere pand met allemaal stallen en bijgebouwen eromheen zelfs maar te betreden. Dat de boerderij een eindje van de weg gelegen was en het pad ernaar toe prachtige bomen stonden en de weidsheid van het uitzicht aan de achter zijde van de grote stal zag ik wel. Dat is de reden geweest om nog eens te gaan kijken. Pas bij de tweede keer van het betreden van het landgoed werd ik verliefd op de plek en werd de zin in het avontuur en megaproject om helemaal ons eigen droomhuis te creëren aangewakkerd.

De boerderij is gebouwd in 1929. Wij hebben in mei 2013 het koopcontract getekend. Voordat we de boerderij kochten stond deze ongeveer 5 jaar leeg. Daarvoor was het een actief boerenbedrijf met voornamelijk koeien. We wilden het oude karakter van de boerderij behouden. Onze architect heeft samen met ons een duurzaam plan ontwikkeld en na een langdurige verbouwing zijn we in september 2015 hier komen wonen.

De verbouwing is gedaan met behoud van originele elementen en de karakteristieke uitstraling van de boerderij. Een van onze uitgangspunten was het in elkaar over laten lopen van binnen en buiten. Dit middels gebruik van natuurlijke materialen en verschillende grote raampartijen. In het hoofdhuis loopt zelfs de bestrating van buiten door de hal in. Haaks op de oude boerderij is een nieuw volume geplaatst, helemaal gematerialiseerd in hout, hierin bevindt zich de garage en ademruimte.

We wekken onze eigen energie op middels warmtepomp, zonnecellen en zonnecollectoren. Het is eigenlijk pas het laatste jaar dat we ook daadwerkelijk volop kunnen genieten van ons mooie huis en vooral de tuin die nu echt begint te groeien. We hebben een prachtige boomgaard en groentetuin aangelegd en hopen in de toekomst onszelf te kunnen voorzien in groente en fruit. De weilanden worden begraasd door schapen van een lokale boer. Het is te gek om in deze tijd op deze manie bewust te kunnen leven en dit mee te geven aan onze kinderen.